На Масницю українці щодня протягом тижня частуватися варениками із сиром, млинцями зі сметаною, сирними запіканками тощо. Сходилися рідні, годилося просити один в одного прощення.
Лідія Артюх
Вечерю 18 січня, напередодні Водосвяття, називають Голодною кутею. Цього дня дотримуються суворого посту, навіть більшого, ніж на Святий вечір.
Великий піст – це один із чотирьох календарних постів, який розпочинається відразу після Масниці (Масляної) і триває сім тижнів до свята Великодня.
У традиційному харчуванні українців здавна сформувалася система постів (заборони вживання м'ясомолочної їжі), за дотриманням яких суворо стежили церква та громада.
Кутя – це ритуальна різдвяна страва. Її символічне значення було настільки сильним, що й самі свята в народі називали відповідно «Багата кутя» і «Голодна кутя».
Святий вечір, Святвечір, Вілія, Багата кутя – передріздвяний вечір, який припадає на останній день Пилипівського посту, тому до свята готують виключно пісні страви.