Про екзотичні та українські традиції гостинності читайте у статті етнолога Олександра Курочкіна.
Олександр Курочкін
День Преображення Господнього в народі називали святом Спаса. За традицією у цей день святили фрукти (яблука, груші), мед, калачі, виготовлені з борошна нового врожаю.
Маковія – це народна назва християнського свята Макавейських мучеників. Цього дня у церквах проходило освячення хліба, колосся, а також зілля, садових квітів й головок маку.
Жнива - це кульмінація хліборобського сезону, період збору урожаю злакових, від якого залежав достаток родини протягом року.
Cвято Івана Купала або просто Купала належить найдавніших і найулюбленіших у народі свят. Воно має дохристиянське походження і є тісно пов'язаним з культом сонця та аграрною магією.
Перший тиждень Петрівського посту у багатьох областях України був відомий як «розгри», або «русалії», що їх чимало дослідників пов’язують із реліктами язичницьких ігрищ.